FOREIGN LANGUAGE ASSISTANCE PROGRAM (FLAP)

  GRANTS TO LOCAL EDUCATIONAL AGENCIES
ADDITIONAL NON-REGULATORY GUIDANCE

         (Questions and Answers)

Q.
If awarded a grant, may a grantee count on receiving FLAP funding for the full period of three years?

A.
No, the actual level of program funding, if any, depends on final Congressional action each fiscal year.  

Q. Is the estimated range of awards $50,000 to $175,000 over the period of three years?

A.
The estimated range of awards is $50,000 to $175,000 for each year.

Q.
May an LEA submit a proposal for afternoon and Saturday foreign language instruction?

A.
The purpose of the Foreign Language Assistance Program is to pay the Federal share of the cost of innovative model programs, providing for the establishment, improvement or expansion of foreign language study.  Therefore, it is recommended that the majority of instruction be carried out during the traditional school day with supplemental activities in the afternoon and/or Saturday.

Q.
What is not a foreign language?

A.   The Secretary does not award grants to programs that teach Native American languages, Native Hawaiian, other Pacific Island languages or Native Alaskan languages.  In addition, the program is not intended to support the teaching of English.  Although improvement of the English language skills of non-native English speakers is a desirable ancillary benefit of a two-way foreign language immersion program, the primary focus of projects funded under the Foreign Language Assistance program must be on foreign language learning.  As a consequence, funds received under the Foreign Language Assistance Program may not be used to fund an activity that is solely or primarily concerned with English language instruction.

Q.
How does an applicant for the Foreign Language Assistance Program address the requirements set forth by the Government Performance and Results Act (GPRA)?

A.   Each applicant should align program goals and objectives with the following GPRA indicators for the Foreign Language Assistance Program:

1. To increase student proficiency in reading, writing, comprehending and communicating in the foreign language.

2. To increase the usage of the National Foreign Language Standards (Communication, Culture, Connections, Comparisons and Communities).

3. To build local capacity to continue the foreign language program components beyond the grant period.

4. To disseminate and duplicate program approaches to other local educational agencies.

Q.
What is the definition of an "elementary school"?

A.
The term elementary school means a non-profit institutional day or residential school, including a public elementary charter school, that provides elementary education, as determined under State law.  The definition of this term is in section 9101 of the Elementary and Secondary Education Act, as amended by the No Child Left Behind Act of 2001.

Q.
What is the definition of a "secondary school"?

A.
The term secondary school means a non-profit institutional day or residential school, including a public secondary charter school, that provides secondary education, as determined under State law, expect that the term does not include any education beyond grade 12.  The definition of this term is in section 9101 of the Elementary and Secondary Education Act, as amended by the No Child Left Behind Act of 2001.

Q.   How does an applicant address the “Notice to all Applicants” concerning the Department of Education’s General Education Provisions Act (GEPA)?

A.
First, read the “Notice to all Applicants” included in the application package.  Be sure to note the three examples included in the second column.  Second, it is recommended that the applicant respond on a separate sheet of paper entitled “GEPA”.  The required response should include a description of the steps the applicant proposes to take to ensure equitable access to, and participation in, its Federally assisted program for students, teachers, and other program beneficiaries with special needs.

Q. 
May a local educational agency (LEA) apply for a Foreign Language Assistance Program grant and have an existing Title VII Comprehensive School, Systemwide Improvement or Program Development and Implementation grant in the same school?

A.
An LEA may apply, but can be determined to be ineligible for funding if there are activities between the two grants that overlap or duplicate one another.

Q.
How does an applicant comply with Executive Order 12372, the Intergovernmental Review of Federal Programs, item #10 of the Application for Federal Education Assistance (ED 424)?

A.
Applicants must first review the State Single Point of Contact (SPOC) list available at  http://www.whitehouse.gov/omb/grants/spoc.html.  If a State contact is included in the list, the applicant must contact the SPOC to inquire about the State’s process under Executive Order 12372. If the State requests the application for review, a copy of the cover letter sent to the State contact must be submitted with the application package and Item #10 checked Yes with the date included.  If the program is not covered by the Executive order, or the State has not selected the program for review, Item #10 must be checked No and the reason checked.

Q.
What is the LEA’s share of costs for the Foreign Language Assistance program for each fiscal year?

A.
In order to build program capacity at the State and local level, cost sharing is required.  The Federal share of the foreign language program for each fiscal year is restricted to 50%.  Therefore, if the total cost of the proposed program is $100,000, the school district may request $50,000 in Federal funding.  While a waiver may be granted for an LEA if the Secretary determines that the LEA does not have adequate resources to pay the non-Federal share of the cost of the activities, it is recommended that the district share the cost to the extent possible.  The Education Department General Administrative Regulations, at 34 CFR 80.24, addresses Federal Cost sharing requirements.

Q.
How does an LEA apply for a waiver of the non-Federal share of costs?

A.
It is suggested that local educational agencies wishing to request a waiver from the requirement attach a letter to the application.  This waiver request should include information that will assist in determining whether the local educational agency seeking a waiver does not have adequate resources to pay the non-Federal share of the costs of the activities assisted under the Foreign Language Assistance program.  
Q.
Under this program, may an applicant propose to hire foreign language teachers?

A. 
Yes, program funds may be used to hire foreign language teachers.

Q.
May two districts apply together if they are already working together in an elementary school foreign language program?

A.
Yes, the statute does not prohibit school districts from applying together.  Be sure that the Group Application Certification is included in the application package and signed by an authorized representative from each district.  The requirements on group applications are in 34 CFR 75.127-75.129.
Q.
How may an LEA access information on the National Foreign Language Standards when designing their program?  

A.
An LEA may access information on the National Standards, State-Level Foreign Language Standards, the National Foreign Language Resource Centers and other useful websites at:


http://www.cal.org/ericcll/faqs/rgos/flstandards.html
Q.
Who should sign as the Authorized Representative on the Application for Federal Assistance and other forms?

A.
It is recommended that the Superintendent of Schools sign as the Authorized Representative.

Q.
How does an applicant access the statutory provisions authorizing FLAP (Sections 5492 and 5493 of the Elementary and Secondary Education Act)?

A.
Applicants may access sections 5492 and 5493 at the following website:


http://www.ed.gov/offices/OELA/funding.html
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